DAMAR İÇİ YÜKSEK DOZ C VİTAMİNİ

C vitamini (askorbik asit) güçlü antioksidan etkiye sahip suda çözünen bir moleküldür. Bağışıklık sistemini güçlendirir; bulaşıcı hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavisinde başarılı sonuçlar sağlar.

C vitaminini kendi vücutlarında sentezleyebilen bazı canlıların aksine biz insanlar C vitaminini kendimiz üretemeyiz. Bu nedenle ihtiyacımızı C vitamini içeren taze sebze ve meyveleri tüketerek karşılamak durumundayız. Vücutlarında C vitamini sentezleyebilen canlılar ihtiyacın arttığı enfeksiyon ve stres durumlarında C vitamini sentez miktarını artırarak bu olumsuz koşullarla başa çıkabilme kabiliyetlerini artırabilirler. Biz insanların bu durumlarda dışardan aldığımız C vitamini miktarını arttırmamız gerekir.

C vitamini insan vücudunda pek çok biyokimyasal olay için gerekli olan bir maddedir ve yaşamımız için hayati öneme sahiptir. Normal durumlarda yaşamımızı sürdürebilmek için günde en az 30 mg C vitaminine ihtiyaç duyarız. İhtiyaç duyulan bu miktar vücudun çeşitli hastalıklar nedeni ile strese girdiği durumlarda katlanarak artar.

C vitamininin vücudumuzda hangi amaçlarla kullanıldığını özetlersek:

  1. Enfeksiyonların tedavisi ve önlenmesinde etkisi vardır.
  2. Kollajen sentezinde anahtar bir rolü vardır. Cildin elastikiyetini artırarak kırışmasını ve sarkmasını engeller. Doku tamiratını hızlandırır. Aynı zamanda kemikler, tendonlar ve bağların güçlenmesini sağlar.
  3. Histaminin etkisini azaltarak kaşıntılı ve alerjik durumlarda destek tedavi sağlar.
  4. Yağ asitlerini enerji üretilmek üzere hücrelerin enerji santralleri olan mitokondrilere taşıyan karnitinin sentezini artırır. Bu yolla enerjiyi artırarak kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar.
  5. Demir emilimine yardımcı olur.
  6. Kanserin önlenmesi ve tedavisinde önemli rol oynar.
  7. Damar sertliği oluşumunu engeller. Kolesterol sentezini baskılar.
  8. Melanin sentezinde gereklidir.
  9. Şişmanlığın önlenmesinde yardımcıdır.
  10. Ülser ve reflünün azalmasında rol oynar.
  11. Serbest oksijen radikallerini temizleyerek doku tahribatını engeller.

C vitamini nasıl etki eder?

Oksijen moleküllerinin canlılar için yaşamsal önemi vardır. Hücreler enerji elde edebilmek için oksijen kullanırlar. Bu sırada “serbest radikal” adı verilen yan ürünler açığa çıkar. Serbest radikaller hücrelerin lipit, protein ve DNA gibi bileşenlerine zarar vererek hasar görmelerine neden olur. İnsan vücudunun hastalıklara neden olan serbest radikallerle başa çıkmasını sağlayan kendi antioksidan sistemleri vardır. Eğer mevcut antioksidan savunma sistemi serbest radikallerin etkisini tamamen önleyemezse bu durumda “oksidatif stres” olarak adlandırılan durum ortaya çıkar.

Unlu ve şekerli gıdalar, fruktoz şurubu, gluten, soya ve lektin içeren gıdalar, işlem görmüş ve katkı maddeleri içeren hazır gıdalar, tarım ilaçları ve kimyasal gübreler, kronik stres, hareketsiz yaşam gibi oksidatif stresi arttıran pek çok unsur da bir taraftan yaşamımızda yer almakta ve otoimmun hastalıklar ve pek çok kronik enflamatuvar hastalıkların ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Bu hastalıklar da oksidatif stresi artırarak kısır döngü yaratmaktadır. Bu durumda da vücudun savunma sisteminde yer alan antioksidan savunma sistemleri yeterli olamamaktadır.

Dışardan verilen antioksidan dozdaki C vitamini ile vücudun açığı telafi edildiğinde kronik enflamatuvar hastalıkların tedavisinde destek sağlanır. Damar içi “antioksidan dozda C vitamini” uygulanması antioksidan kapasiteyi artırır. Üstelik pek çok ilaç gibi olumsuz yan etkilere sahip olmayan ve vücudumuzu olumlu yönde destekleyen bir ilaçtır. Ayrıca bazı araştırmalarda C vitaminin vücudun iç antioksidanlarının çoğundan daha güçlü bir antioksidan olduğu tespit edilmiştir

Günümüzde toksik maddelerden kaçınabilmek maalesef mümkün değildir. Zirai ilaçlar, sigara ve eksoz dumanı, bazı kozmetikler gibi birçok sebep vücutta toksin ve ağır metal yükü oluşturur. Yüksek doz C vitamininin ağır metal (kurşun) atılımını artırdığı gösterilmiştir.

Otoimmun hastalıklar (psoriazis, alopesi areata, vitiligo vb), kaşıntılı hastalıklar, histamin intoleransı ve ürtiker damar içi yüksek doz C vitamininin kullanılabildiği durumlardır. Bu hastalıklarda diğer destek tedavilerle beraber kullanılması gereklidir.

Uygulama haftada 1 veya 2 kez olmak üzere kişinin hastalığına, hastalığın şiddetine ve yaygınlığına göre değişen sayıda yapılır.