Mezoterapi

Mezoterapi hyalüronik asit, antioksidanlar, büyüme faktörleri, vitaminler, mineraller ve amino asitler gibi derimizin ihtiyaç duyduğu maddelerin cilt altına enjeksiyon yoluyla verildiği bir medikal estetik uygulamadır. Yüze uygulandığında mezolift veya mezolifting adını almaktadır.

Mezoterapi yaşlanma karşıtı (anti-aging) amaçlı kullanımda iyileştirici ve düzeltici olduğu kadar koruyucu etkiye de sahip bir uygulama olarak düşünülmelidir. Yaşın ilerlemesi ve çevresel faktörlerin etkisi ile deride sarkma, kırışıklık ve matlaşma oluşur. Mezoterapi taze ve aydınlık bir görünüm yaratır, aynı zamanda elastikiyet artışı ve sıkılaşma oluşturarak kırışıklıklar ve sarkmada azalma sağlar.

Etkisini nasıl gösterir?

Derimizin “dermis” adı verilen orta tabakası, fibroblast adı verilen hücrelerin sentezlediği ve derinin elastikiyetini ve sağlamlığını sağlayan elastik ve kollajen liflerden zengindir. Yaşın ilerlemesi ile bu liflerin yapımında azalma başlar. Aynı zamanda derinin su tutmasını ve nemlenmesini sağlayan ara maddeler yanında dolaşım ve kanlanmada da azalma oluşur. Bunun sonucunda kırışıklıklar, sarkmalar ve renk değişimleri oluşur.

Mezoterapide deri altına verilen maddeler ile cildin uyarılması, kollajen ve elastin üretimini arttırır, ciltte nemlenme artar, dolaşım düzenlenir ve cilt yenilenir.

Hangi cilt problemlerinde etkilidir?

Mezoterapi uygulamasında yaşlanma belirtilerini azaltmak ve geciktirmek, cildin sağlıklı, genç ve parlak görünümünü korumak amaçlanır. Yaşlanma belirtileri için en çok uygulama yapılan alanlar yüz, boyun ve dekolte bölgesidir. Melazma adı verilen cilt lekelerinin tedavisinde de yeri vardır. Saç dökülmesi problemi yaşayan kişilerde saç köklerini güçlendirir, saçlı derinin oksijenlenmesini artırır ve yeni saç çıkışı sağlar. Vücudun birçok bölgesinde görülebilen cilt çatlaklarının giderilmesinde olumlu etkiler gösterir.

Nasıl uygulanır, ne kadar sürer, ne sıklıkta ve sayıda yapılır?

Mezoterapi uygulaması sadece bu alanda uzmanlığa sahip bir hekim tarafından yapılabilir. Anestezik krem kullanımı ile kişinin mezoterapi uygulaması sırasında ağrı hissetmesi önlenir. Tedavi planı doğrultusunda mezoterapi içeriği problem yaşanan cilt alanlarına ince uçlu iğnelerle 2 mm-1 cm aralıklarla küçük dozlarda enjekte edilir.

Anestezik krem uygulamasının etkisini göstermesi için 20-30 dakika beklendikten sonra başlanan mezoterapi uygulaması genellikle 20-30 dakika sürer; toplam seans süresi 1 saat kadardır. Mezoterapi sonrasında iğne yapılan alanlarda hafif bir kızarıklık oluşur ve saatler içinde düzelir.

Uygulama sıklığı kullanılan içeriklere, hangi amaçla yapıldığına ve kişinin ihtiyacına göre değişir. Yüz mezoterapisi (mezolifting) 2-3 hafta aralıklarla 4-6 seans, saç mezoterapisi tek başına haftalık, 15 günlük ve aylık uygulamalar olarak 6-10 seans ya da PRP ile birlikte aylık olarak 6-8 seans uygulanabilir.

Etki ne zaman başlar ve ne kadar sürer?

Tedavi sonuçları uygulanan bölgeye ve problemin yaygınlığına göre değişir. Genelde 3.- 4. seanstan sonra sonuçlar alınmaya başlanır. Antiaging amacıyla tedavi bölgelerinde yenilenme sağlayan uygulama ömür boyu kalıcı etkiye sahip değildir. Oluşan etki genellikle 1 sene kadar sürer. Etkinin devamlılığı belirli aralarla uygulamanın tekrar edilmesi ile sağlanır.

Kimlere yapılması uygun değildir?

Hamilelere, emziren annelere, şeker hastalarına, kanama bozukluğu olan veya kan sulandırıcı ilaç kullananlara mezoterapi uygulaması yapılmaz.